Kunst

Kunstroute Helend Pad

Kunst, in alle vormen en technieken, maakt de leefomgeving prettiger en zorgt voor contact tussen mensen. De komende jaren gaan we met kunstwerken en kunstprojecten het Levendig Landgoed toegankelijker maken.

Masterplan kunst

Tegelijkertijd ontstond het idee om een kunstroute te maken zodat meer mensen kennis kunnen maken met ons mooie landgoed, de geschiedenis en de bewoners van nu. We noemen deze route ‘Helend Pad’. Henk van de Goor, voormalig geestelijk verzorger binnen GGZ Oost Brabant, schreef een inspirerend verhaal om de verschillende punten op de route te markeren en mee te geven aan kunstenaars. Henk van de Goor werkte jarenlang voor GGZ Oost Brabant, zowel op Landgoed Coudewater in Rosmalen als bij Huize Padua in Boekel. De tekst die hij schreef gaat over verschillende stadia van geestelijke zorg en is geïnspireerd door de werken van barmhartigheid.

Lees hier het verhaal van Henk.

De route ziet er zo uit: (klik op de afbeelding om deze te vergroten)

Uitgangspunten van de route

De mentale gezondheidszorg en de helende kracht van de natuur is het centrale thema van de route.

Daarnaast zijn op basis van het verhaal van Henk thema’s per plek aangegeven. Op elk punt van de route komt een beeld te staan, een landschappelijke toepassing of toegepaste kunst zoals bijvoorbeeld een bijzondere bank. We werken met professionele kunstenaars maar willen ook de bewoners van het landgoed betrekken. We willen gebruik maken van sloopmaterialen die vrijkomen bij de verandering van het landgoed of hout dat vrijkomt bij de herinrichting van het sterrenbos. Tijdelijke kunstprojecten, denk aan een audioroute, willen we ook inzetten om de komende jaren aandacht te vragen voor het landgoed, de historie, het heden en de toekomst. Zo willen bijdragen aan meer empathie voor mensen die de zwaardere lasten van het leven dragen.

Monument op het verzamelgraf

Het eerste kunstwerk is een monument op het verzamelgraf. In 2021 is de voormalige begraafplaats op Huize Padua geruimd. De stoffelijke resten zijn opnieuw begraven in het bos nabij de vijver. We wilden graag een monument om de vroegere bewoners van Huize Padua eer te betonen. Een kunstcommissie onder leiding van Atty Bax, adviseur bij van Kunstloc Brabant selecteerde de kunstenaars die een beeld mochten ontwerpen.

Jori van Boxtel en Gery Bouw met het ontwerp voor het monument op het verzamelgraf.

De kunstenaars zijn Gery Bouw en Jori van Boxtel, moeder en dochter, kunstenaar en illustrator. Ze werken zowel individueel als samen. Gery werkt als kunstenaar vaak met vlakglas en heeft al vele grote opdrachten in de openbare ruimte gerealiseerd. Ze heeft onder andere kunstwerken in het stiltecentrum van het Amphia ziekenhuis en twee crematoria van Dela uitgevoerd. Kunstwerken die een eerbetoon aan de overledenen zijn en troost, kracht en ondersteuning bieden. Jori werkt als illustrator en maakt onder andere grote muurschilderingen waarin de identiteit en historie van een plek leidend zijn. Regelmatig betrekt zij toeschouwers bij het ontstaan van het ontwerp door middel van een workshop. Klik hier voor het verhaal van Jori en Gery.

Het monument is een plek waar mensen worden herdacht die hier gewoond en gewerkt hebben. Het is ook een plaats om te herdenken en te rouwen. Je eigen verlies van naasten of het verlies van je oude zelf. Wil je meer weten over het monument?

Wil je meer weten over de verdwenen graven op Huize Padua? Klik dan hier.

 

 

 

 

Wij gaan netjes om met je gegevens. Lees hier hoe wij je gegevens verwerken

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1742 - 1832
1832 -1969
1969 - Nu
2024
2026
2030

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.