Pauwert Architectuur ontwerpt eerste (zorg)woningen Levendig Landgoed Huize Padua

Pauwert Architectuur gaat de eerste (zorg)woningen ontwerpen op Levendig Landgoed Huize Padua. Op dinsdag 17 mei is hiervoor de overeenkomst getekend nabij De Kluis, het oudste gebouw op Huize Padua waar nu een museum is gevestigd. De overeenkomst werd getekend door directeur Henk Schoones van Pauwert Architectuur en bestuurders Fred Pijls en Anne-Marie Schram, Raad van Bestuur GGZ Oost Brabant. Een historisch moment in de geschiedenis van het landgoed dat terug gaat naar de broeders Penitenten in 1742. De start van de bouw van de 192 (zorg)woningen is gepland voor begin 2024.

Vandaag start een nieuwe fase voor het landgoed. We kijken er met plezier naar uit om samen met Pauwert Architectuur toekomstgericht te bouwen aan het Levendig Landgoed Huize Padua waar volop ruimte is voor wonen, werken, en leren,” vertelt bestuursvoorzitter Fred Pijls. Collegabestuurder en psychiater Anne-Marie Schram vult hem aan: “Uiteraard blijven we specialistische ggz verlenen aan kwetsbare mensen voor wie deze healing environment helpend is in hun herstel. In toenemende mate doen we dat samen met andere netwerkpartners uit de zorg”.

 

Procedure
Aan de selectie van de architect ging een uitgebreide procedure vooraf. Voor Levendig Landgoed Huize Padua zijn zogeheten ‘bouwsteennotities’ opgesteld. Hierin staat de visie op wonen, werken, zorgen en leren voor het Landgoed omschreven. Op dit moment zijn de bouwsteennotities gereed voor de woonvormen ‘intensief verblijf’ en ‘groepswonen’; dit zijn de eerste gebouwen die ontwikkeld gaan worden. De bouwstenen zijn vertaald naar eisen waaraan de gebouwen moeten voldoen. Daarnaast zijn van hieruit criteria geformuleerd waaraan de architecten moeten voldoen. De inzendingen zijn op basis hiervan beoordeeld door een advies- en beoordelingscommissie. Zij kozen Pauwert Architectuur voor het ontwerpen van de eerste (zorg)woningen. Dit werk moet eind 2023 gereed zijn, zodat begin 2024 de bouw kan starten.

 

Kleinschalige buurtschappen ontwikkeld vanuit ‘bewust bouwen’
Architect Joost van den Brand legt de gedachte achter het ontwerp uit:
“Wat ons aanspreekt in de visie van Levendig Landgoed Huize Padua is dat verbinding een van de uitgangspunten is. Ons doel is namelijk het verbinden van bewoners met hun omgeving. Hoe kunnen we de omgeving zo inrichten dat landschappelijke, stedenbouwkundige en architectonische elementen de sociale cohesie tussen bewoners, bezoekers en medewerkers versterken? Op Levendig Landgoed Huize Padua vormen de historische lanen een herkenbaar en verbindend raamwerk met de omringende natuur als beschermende zone. De gebouwen worden geclusterd, zodat op het landgoed kleinschalige buurtschappen ontstaan. We gaan uit van ‘bewust bouwen’. Hiermee bedoelen we dat we materiaal daar waar kan voor de toekomst behouden om afval te voorkomen en zoveel mogelijk bouwen met pure producten. Maar ook het loskoppelen van de inbouw en dragers, zodat flexibel kan worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen en innovaties.”

Schets eerste (zorg)woningen Levendig Landgoed Huize Padua

Wij gaan netjes om met je gegevens. Lees hier hoe wij je gegevens verwerken

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1742 - 1832
1832 -1969
1969 - Nu
2024
2026
2030

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.