Verleden

In 1742 bouwden de Broeders Penitenten De Kluis en stichtten daarmee Huize Padua. Meer dan 250 jaar ondersteunden ze iedereen die hulp nodig had. Op het landgoed is de link met de broeders nog goed voelbaar. Hoewel de geboden zorg door de eeuwen heen veranderde, bleef de healing environment altijd bestaan.

Daniël 'de brouwer' Ververst

Daniël Vervest (alias de Brouwer) vestigt zich met twee medebroeders in het bedevaartsoord Handel. Ze vervullen er het kosterschap, beginnen een kaarsenmakerij, een bierbrouwerij. In 1725 startten ze een schooltje voor kinderen uit de buurt en delen van het land waar het katholiek onderwijs verboden is.

Tekening Daniel de Brouwer, stichter van Huize Padua

1722

Ad omne opus bonum paratus

1742

Historische plattegrond met daarop Boekel en Handel

De Kluis gebouwd

De broeders verlaten Handel en bouwen net over de gemeentegrens in Boekel het Huis Padua, in de volksmond de Kluis. In Gemert mogen namelijk alleen kloostergemeenschappen van de Duitse orde bestaan. Ook speelt de afgunst mee van de Gemertse bierbrouwers. De broeders zetten hun werkzaamheden in Handel voort en ontginnen de Peel.

Krankzinnigen verzorgen

Handel krijgt een eigen schooltje. De broeders verleggen hun aandachtsgebied en vinden een nieuw levensideaal in de verzorging van krankzinnigen.

1822

De Kluis het oudste gebouw van Levendig Landgoed Huize Padua

1832

De Broeders krijgen formeel erkenning om krankzinnigen op te vangen.
Tekening voormalige indeling de kluis op landgoed Huize Padua

1837

Vleugel aan de Kluis gebouwd

Er wordt een aparte vleugel gebouwd aan de Kluis bestaande uit 5 kamertjes.

Huize Padua krijgt op 25 juni bij Koninklijk Besluit erkenning als bewaarplaats voor krankzinnige mannen.

1843

1846 –
1854

De broeders bouwen een herenhuis en het Jozefpaviljoen.
Huize Padua krijgt als enige bewaarhuis bij koninklijk besluit op 13 oktober de erkenning van geneeskundig gesticht.

1885

1886 –
1935

Op het landgoed worden verschillende panden gebouwd in verband met de toenemende vraag om zorg. Het gaat om het Franciscuspaviljoen (1886), het Dymphnapaviljoen (1887), het Mariapaviljoen (1892), doktersvilla De Hanekamp (1896), de kapel (1897), het Vincentiuspaviljoen (1916), het nieuwe Broedershuis (1924), het Elisabethpaviljoen (1930), de therapiegebouwen (1932) en het Lodewijkpaviljoen (1935).
Huize Padua vangt evacuees op uit psychiatrische inrichtingen in de kustprovincies en de Josephstichting in Apeldoorn. Op 27 januari 1943 stort een Australische Handley Page Halifax II op het terrein neer.

1940 –
1945

1959

Historische luchtfoto landgoed Huize Padua

Huize Padua

Daniël de Brouwerstichting

Onder invloed van de ontkerkelijking daalt het aantal broeders. De broeders stoppen met hun werk op Huize Padua en dragen hun taken over aan de Daniël de Brouwerstichting.

Monument op Levendig Landgoed Huize Padua

Monument geplaatst bij de overdracht.

1967

Huize Padua midden 20e eeuw

Overzicht van panden op Levendig Landgoed Huize Padua midden 20e eeuw

Nieuw hoofdgebouw

Huize Padua wordt opnieuw ingericht en krijgt een nieuw hoofdgebouw met daarin alle klinische en medisch voorzieningen en kleinschalige paviljoens er omheen.

1969

Luchtfoto hoofdgebouw GGZ Oost Brabant Levendig Landgoed Huize Padua
De eerste vrouwelijke patiënten worden opgenomen

1975

De Eikenheuvelpaviljoens worden gebouwd

Foto hoofdgebouw en Eikenheuvel paviljoens Levendig Landgoed Huize Padua

1989

1990

Huize Padua fuseert met het psychiatrisch ziekenhuis Coudewater uit Rosmalen. Samen gaan ze verder onder de naam IPZ Oost Brabant.
Oud logo GGZ Oost Brabant partner Levendig Landgoed Huize Padua
GGZ Oost Brabant ontstaat vanuit de samenvoeging van meerdere organisaties (IPZ Oost-Brabant, RIAGGNoord- Oost Noord-Brabant en RIBW Oost Brabant).

1998

2018

GGZ Oost Brabant verkoopt landgoed Coudewater waardoor Huize Padua de verblijfslocatie wordt voor langdurige zorg.
De gebiedsvisie voor Levendig Landgoed Huize Padua wordt op 20 mei 2021 door de gemeenteraad van Boekel vastgesteld. In de gebiedsvisie staan de plannen voor de ontwikkeling van het gebied en de gebouwen.

2021

Kunst, in alle vormen en technieken, maakt de leefomgeving prettiger en zorgt voor contact tussen mensen. De komende jaren gaan we met kunstwerken en kunstprojecten het Levendig Landgoed toegankelijker maken.

Wij gaan netjes om met je gegevens. Lees hier hoe wij je gegevens verwerken

Ik ga akkoord met het privacybeleid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

1742 - 1832
1832 -1969
1969 - Nu
2024
2026
2030

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.